نوش آباد – یک استاد دانشگاه در تهران از احتمال قدیمی تر بودن شهر زیرزمینی نوش آباد از ساسانی به دوران اشکانی خبر داد.
به گزارش روابط عمومی شهرداری نوش آباد زینب محرابی در حاشیه بازدید از شهرزیرزمینی نوش آباد گفت: آنطور که باستان شناسان تخمین
زده اند اویی دستکند، شهری سه طبقه زیرزمینی نوش آباد ۱۵۰۰ تا ۱۶۰۰ سال پیش به وجود آمده است و حتی تا دوره قاجار قابل استفاده بود اما وجود عناصری چون طاق گرد، سکو، طاقچه، اتاق و… دال بر دوره اشکانی است.
وی در ادامه افزود: در گذشته احتمالا تنها راه دسترسی به این فضاها از طریق تنور خانه ها و مدخل ها امکان پذیر بوده تا در موقع حمله مهاجمان پنهان شوند و از طرفی وجود رطوبت و قنات و۳۲ چشمه ای که به مرور ناپدید شدند به استحکام وپایداری بنا زیرزمینی کمک می کردند.
زینب محرابی در خصوص معماری شهرزیرزمینی اظهار داشت: نقشه داخل و تونل های تو در تو پیچ های ماهرانه نشانه تفکر وتاکتیک های جنگی وتدافعی وپیشگیری از غافل گیری است. هوش و فراست نوش ابادی ها در ساخت بنای زیرزمینی و مخفی کاری انان تا حدود ۱۶۰۰ سال تحسین بر انگیز است.
استاد دانشگاه تهران خاطر نشان کرد: معماران گذشته شهر زیرزمینی پیش بینی بسیاری از مسائل پیش رو را کرده اند که یکی از مهمترین آن جریان هوا و تنفس محسوس است و فقط از طریق کانال های منتهی به طبقات دیگر و سطح زمین احساس می شود.
محرابی گفت: اکنون پس از گذشت هزاران سال هر بازدید کننده امروزی با دیدن و رفتن در نهانگاه دستکند شهر اویی (نوش اباد) با احساسی رویایی و شگفت انگیزی روبرو می شود و ذهن و تفکر هر بیننده را معطوف علم و درایت گذشتگان می کند.